Op deze pagina komt verdere informatie over het houden van bijen in een lattenkast ofwel Top Bare Hives

Alvast een indruk krijgen? Kijk op: TBH

Bovenste plaatjes zijn van de zelfbouwkast. De bodem voorzien van ventilatie met gaasrooster. Kopse kant voorzien van vliegopeningen als sleuf 5 mm en ronde openingen.

Het voeren van een TBH kan op veel manieren. Vaak gaat het fout. Zet nooit een voerbakje op de bodem, de bijen verzuipen jammerlijk. Een methode met een geopend melkpak geeft ook alleen maar ellende.Bij een deksel met ruimte eronder is het gebruik van een standaard voerbakje het meest ideaal. (plaatje volgt tzt). Opening in de toplat werkt prima. Een alternatief is te zien op de plaatjes. Een aangepast half sluitplaat met op halve hoogte enkele openingen voor het plaatsen van potjes met deksel voorzien van kleine gaatjes. Bij het voeren worden de bijen niet verstoord, geen warmteverlies en een snelle verwisseling of vullen van de potjes is prima te doen.

De plaatjes daaronder tijdens een inspectie van de latten zowel omgezette raampjes vanuit spaarkast naar de TBH. Deze zijn onder de latten geplaatst, op maat afgeknipt en gesneden. De andere raampjes door zelfbouw van de bijen.

Kopse kant met vliegopening en vliegplank Volledig aanzicht Bodem met ventilatieopeningen De achterzijde
Voergedeelte in de kast Voergedeelte voor twee potjes, opening voorzien van gaas Sluitplank wordt opgeschoven en voergedeelte past er dan tussen Meer detail van voerbodem