Bits and Bees, BIJna alles over bijen en wat er BIJ komt kijken!.

Enzymen analyse, een overzicht

Bepaling van het enzym Glucose-oxidase in Honing:

In Nederland worden honing en andere bijenproducten gekeurd binnen de branche door gediplomeerde Honingkeurmeesters. Dit gebeurt regionaal en landelijk. Het Bijkersgilde houdt jaarlijks een honingkeuring tijdens de "markt van melk en honing" iedere eerste zaterdag van augustus in Zuidlaren, en tijdens de studiedagen van NBV. De landelijke honingkeuring voorziet in de Ridder van Rappard-prijs, de nationale honingprijs.Hopelijk komt die tijd weer eens terug. Het huidige NBV doet hier niet meer aan mee. Honing wordt hierbij gekeurd op kwaliteit en presentatie, zoals de verpakking en het etiket. Ook de wettelijke gestelde regels worden hierbij in acht genomen.Tevens doet de NCvB veel honingkeuringen, onderzoek, geeft cursussen Keurmeester, en andere bijproducten gerelateerde opleidingen

Het keuren van honing wordt tevens gedaan door de Voedsel en Waren Autoriteit(VWA), ten behoeve van de consument, zowel in verband met de volksgezondheid als de eerlijkheid in de handel. Dit gaat volgens het Honingbesluit van de Warenwet. Hiervoor gelden dus wettelijke normen. Honing van de Nederlandse imker wordt hierop gekeurd en getest, maar ook de ge´mporteerde honing. In Nederland wordt veel meer honing geconsumeerd dan er hier geproduceerd wordt. Consumptie van honing ligt in Nederland op ca 500gr per persoon per jaar. Het overgrote deel van de honing in winkels komt uit het buitenland, zowel EG, als buiten Europa en wordt door enkele grote honingbedrijven verpakt en op de markt gebracht.

In honing zijn een aantal enzymen aanwezig die een een bepaalde waarde van kwaliteit in de honing aangeven. Enkele enzymen zijn diastase, katalase, invertase en glucose-oxidase. Deze laatste is relatief eenvoudig te meten met behulp van teststrips, volgens een methode zoals beschreven in Bijen 1994 door J.D. Kerkvliet.

De glucose-oxidase waarde is oa een indicatie of de honing bij het verwerken is verwarmd. Het geeft dus aan of de honing van goede kwaliteit is. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de meeste honing van buiten ons land, en door grootindustrieel bedrijven een lagere activiteit van het enzym glucose-oxidase hebben. Dit kan veroorzaakt zijn doordat de honing ouder is of door meerdere bewerkingen.

De meting van H2O2 productie en de hoogte ervan is niet in enige regelgeving ondergebracht, noch binnen de imkerij noch wettelijk in het Honingbesluit. De VWA gebruikt andere keuringsmethodes voor de bepaling van enzymgehaltes. De hier beschreven methode vormt echter een goede veldmethode om het enzymgehalte in honing te bepalen en daarmee de versheid, rauwheid (niet of weinig verwarmd en geroerd) en daarmee de therapeutische waarde. Als voedingsmiddel is honing slechts een mengsel van water en enkelvoudige suikers zoals druivensuiker (glucose) en vruchtensuiker (fructose) met een laag vitamine- en mineralengehalte. Als gezondheidsmiddel heeft dit natuurproduct toch veel meer waarde en veel erkenning. 

Er zijn 181 voedingstoffen aangetoond in honing, waarvan sommigen in geen enkel ander voedingsmiddel (Eva Crane, A Book of Honey, 1980). Maar ook al is honing een van de oudste geneesmiddelen, de erkenning als medicijn is ook niet mogelijk, omdat de samenstelling niet constant is. Bij een toenemend gebruik als huismiddel tegen allerlei kwalen is het nuttig om ook de kwaliteit van honing beter aan het licht te stellen. Bedenk dat honing wereldwijd een van de meest nagemaakte voedingsproducten is. Als imker dient men de zware verantwoordelijk te dragen voor een zuiver, schoon en kwalitatief mooi bijenproduct.

De uitvoeringsmethode - in het kort gaat - als volgt: 10 gram honing wordt afgewogen, hierbij wordt 40ml = 40 gram gedemineraliseerd water toegevoegd. Deze oplossing bij een temperatuur van 20░C een uur laten staan. Hierna wordt de teststrip gedurende een seconde in de vloeistof gehouden en na 15 seconden vergeleken met de kleurschaal op de verpakking van de strips( zie hiertoe ook de foto's).  Het gevonden getal vermenigvuldigd met 5 geeft het gehalte waterstofperoxide in microgrammen afkomstig van het enzym glucose-oxidase uit 1 gram honing in 1 uur bij 20░C.

De waarde 0 kan echter ook betrekking hebben op veel vitamine C in de honing zoals thijm- of munthoning of dat het enzym Katalase aanwezig is. Tevens kan het dus wezen dat de honing gedurende een half uur of langer verwarmd is boven de 70░C. Bij een 0-meting wordt het enzym katalase gecontroleerd of deze aanwezig is.

Terug naar het overzicht Pollenanalyse.

Informatie, links, bronnen en verwijzingen:

Bijen - Wetenschap, uitgave september 1994, auteur J.D. Kerkvliet (oud) Inspecteur Keuringsdienst van Waren te Amsterdam.  

Algemeen Keuringsreglement van de "Nederlandse Commissie voor Bijenproducten" is hier te downloaden. Alsmede het handboek keuringen en overige informatie.

Eva Crane, A Book of Honey, 1980, Marieke Mutsaers

Foto's: eigen foto's

Teststrip controleren met kleurschaal op de verpakking

Enkele geteste honingmonsters met de (ver)kleurde strips.

Meer Glucose-Oxidase informatie.

 

 Al meer dan 10 jaar kwaliteitsbewaking van vloeibaar Goud!

 

Informatie of aanvullingen??: 

Stuur een Beemeel!