INHOUD
------------------------------------------------------------
EFFECTEN VAN GGO's OP GEZONDHEID
RECHTZAKEN
GG-VERBODEN EN BEPERKINGEN
KATHOLIEKEN TEGEN GGO'S
PHARMA-GEWASSEN
MISLUKTE GMO'S
BEDRIJFSOVERNAMES
BIOBRANDSTOFFEN
CRIMINELE CORPORATIES
GG-AARDAPPELEN IN VK
GM HYPE
GEKLOONDE DIEREN
GG-MENSEN
QUOTES VAN DE MAAND

-----------------------------------------------------------
EFFECTEN VAN GGO's OP GEZONDHEID
------------------------------------------------------------

+ NEGATIEF ONDERZOEKSVERSLAG 8 JAAR VERZWEGEN
Monsanto en Rusland's Instituut voor Voeding van de Russische Academie voor Wetenschappen zijn beschuldigd van het geheimhouden van een studie over gg-aardappelen waaruit bleek dat gg-aardappelen de inwendige organen van ratten beschadigden. Het onderzoek werd pas openbaar na een langdurige juridische strijd. Voedingsexpert Dr. Irina Ermakova zegt dat de studie aangeeft dat de gg-aardappelen de nieren, lever, dikke darm, bloed, testikels en prostaat beschadigen.

+ MONSANTO'S DUBBELE TONG
Monsanto's reactie op de onthullingen over (bovenstaande) studie was de bewering dat de studie niet peer-reviewed is (niet door collega-wetenschappers beoordeeld). Maar Monsanto gebruikte wel een versie van deze studie om toestemming te krijgen van de Russische autoriteiten om de gg-aardappelen op te nemen in de voedselketen!

+ INDIA: Bt BLADEREN SLECHT VOOR DIEREN
Meer dan 2500 dieren zijn afgelopen maanden gestorven na het eten van Bt-katoenloof.


+ BT-KATOEN ONDERZOCHT OP GIFTIGHEID
India's Nationaal Instituut voor Voeding (NIN) heeft besloten te onderzoeken of de oorzaak van de dood van meer dan 1500 schapen in Andhra Pradesh ligt in het eten van Bt-katoen planten.

------------------------------------------------------------
RECHTSZAKEN
------------------------------------------------------------

+ FRANKRIJK: MONSANTO BEBOET VOOR MISLEIDENDE RECLAME
Een Frans gerechtshof legt een boete van $19,000 op aan Monsanto en Scotts France voor misleiding van het publiek over de veiligheid van onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

+ ILLEGALE GG-RIJST IN GROOT-BRITTANIE - RECHTER WIJST OP FOUTEN VAN FSA
Een Hoger Gerechtshof in Groot-BrittanniŰ heeft een reeks fouten vastgesteld in de wijze waarop de FSA (Food Standards Agency) reageerde toen vorig jaar genetisch vervuilde rijst werd aangetroffen.

+ AMERIKAANS GERECHTSHOF LEGT NIEUWE VELDPROEVEN STIL
Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de het ministerie van landbouw (USDA) moet stoppen met de toelating van alle nieuwe veldproeven van GG-gewassen tot een grondiger milieu-inspectie heeft plaatsgevonden. De rechter, Harold Kennedy, tilt zwaar aan mogelijke bedreigingen voor het milieu en oordeelde dat eerdere toelatingen van de USDA voor veldproeven met onkruidtolerant gg-gras illegaal waren.

+ BELANGRIJKE GERECHTELIJKE UITSPRAAK VS
Een andere Amerikaanse rechter oordeelde dat het USDA de wet overtrad toen het toestemming gaf voor Monsanto's gg-luzerne (alfalfa) zonder de mogelijke milieu-effecten beoordeeld te hebben. Rechter Charles R. Breyer van het Federal District Court in San Francisco, zei dat de USDA ten onrechte had besloten dat een volledige milieu-effectraportage onnodig was. Dit besluit zou een eind kunnen maken aan de commerciŰle verkoop van gg-luzernezaad.


+ TOELICHTING VAN GM WATCH OP GERECHTELIJKE BESLISSINGEN VS
De VS klopt zichzelf graag op de borst over haar vooruitstrevende regelgeving inzake gg-gewassen, maar de vonnissen van hun eigen rechtelijke macht - zie hierboven - laten een heel ander verhaal zien. Eind vorig jaar bepaalde een andere rechter dat de USDA de wet overtrad door geen milieu-onderzoek te doen voordat het toestemming gaf om medicijn-producerende gg-pharma-gewassen te verbouwen op Hawai. De rechter, Michael Seabright, noemde dit negeren van regels "willekeurig en grillig" en "een onherroepelijke overtreding van een helder voorschrift van het Congres." Deze uitspraken en het kritische verslag van USDA's hoofdinspecteur vorig jaar maken duidelijk dat het USDA eenvoudigweg haar werk -de consument te beschermen- niet doet.

------------------------------------------------------------
GG-VERBODEN EN BEPERKINGEN
------------------------------------------------------------

+ CHINA ZEGT (WEER) NEE TEGEN PRODUCTIE GG-RIJST
China, de grootste rijst-producent van de wereld, heeft de behandeling van voorstellen voor commerciŰle productie van gg-rijst weer uitgesteld, voor de vierde keer sinds 2004.

+ TAMIL NADU VERBIEDT VERKOOP VAN ZADEN MONSANTO-MAHYCO
De regering van Tamil Nadu verbiedt de verkoop van zaden door Monsanto-Mahyco na de mislukking van Bt-katoen. Duizenden boeren zijn zwaar getroffen door de mislukte oogsten.

+ DERDE GGO-NEDERLAAG EU COMMISSIE
Voor de derde keer hebben EU-landen een voorstel van de Europese Commissie geblokkeerd om een Europees land te dwingen gg-gewassen toe te laten. Onder de 27 leden stemden alleen Groot-BrittanniŰ, Nederland, Finland en Zweden voor het voorstel.

+ FDA VERZOCHT OM GOEDKEURING VOOR BST IN TE TREKKEN
27 landen, inclusief de EU, Canada, AustraliŰ, Nieuw-Zeeland, en Japan, hebben BST (rBGH)-melk verboden. Amerikaanse belangenorganisaties van consumenten en kleine boeren en kankerpreventiespecialisten, hebben een petitie aangeboden aan de FDA met het verzoek om de goedkeuring voor Monsanto's gg-koeien-medicijn in te trekken, of om alle zuivelproducten met BST-melk te etiketteren met een waarschuwing voor het risico op kanker.

+ ZUIVELPRODUCTEN IN CALIFORNI╦ BST-VRIJ
De grootste zuivel-co÷peratie in CaliforniŰ verzoekt haar leden te stoppen met het gebruik van Monsanto's gg-medicijn BST.

+ WETSVOORSTEL CALIFORNI╦ OM GG-PRODUCENTEN VERANTWOORDELIJK TE STELLEN
Een Californisch kamerlid heeft een wet voorgesteld waardoor bedrijven die gg-gewassen ontwikkelen verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor schade voortvloeiend uit genetische besmetting.

+ INDIA: 64 DORPEN VERKLAREN ZICH GG-VRIJ
In Uttar Pradesh (Chitrakoot en Banda, India) hebben 64 dorpen zichzelf gg-vrij verklaard. Ongeveer 2000 boeren beloofden nooit gg-gewassen te gaan verbouwen. In plaats daarvan willen zij biologisch gaan produceren en voor hun eigen zaden en mest zorgen.

+ INDIA: BOEREN ROEPEN OP TOT ONMIDDELIJK GG-VERBOD
De 35ste Nationale Conventie van de grote Indiase boerenorganisatie Bharat Krishak Samaj heeft opgeroepen tot een onmiddellijk verbod op alle gg-gewassen. BKS nam een resolutie aan waarin de mislukking van Bt-katoen, en de enorme financiŰle schade voor duizenden katoenboeren, "een nationaal schandaal" werd genoemd.


------------------------------------------------------------
KATHOLIEKEN TEGEN GGO'S
------------------------------------------------------------

+ AARTSBISSCHOP FILIPIJNEN TEGEN GGO'S
Aartsbisschop Gaudencio Cardinal Rosales van Manilla heeft president Gloria Macapagal Arroyo gevraagd om een moratorium in te stellen op rijst uit de VS vanwege de genetische besmetting, en daarnaast om alle GGO's in de Filipijnen te verbieden.

+ AUSTRALISCHE PATER STRIJD VOOR DE FEITEN
Het gebruik van GM bij de productie van voedsel stelt ons voor onbekende gezondheidsrisico's, zegt pater Charles Rue. Hij wil dat de katholieken een op feiten gebaseerde mening vormen voor de aankomende verkiezingen in New South Wales (AustraliŰ). Zijn organisatie, de Columban Missionary Society, is bang dat de volgende regering het moratorium op de verbouw van gg-gewassen zal opheffen. Het moratorium loopt tot 2008.

------------------------------------------------------------
PHARMA-GEWASSEN
------------------------------------------------------------

+ GEEN PHARMA-GEWASSEN, ZEGT NATURE BIOTECHNOLOGY
De redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology heeft opnieuw bevestigd tegen de productie te zijn van medicijnen door middel van genetisch gemanipuleerde gewassen. In het blad beargumenteert een onderzoeker van de Duke University dat er te veel problemen opgelost moeten worden voordat pharmagewassen een goede oplossing bieden voor de problemen in de agrarische sector.

+ PHARMA-GEWASSEN IN DUITSLAND
In Duitsland vonden in 2006 de eerste veldproeven plaats met gg-gewassen die farmaceutische stoffen aanmaken. De pharma-aardappels bevatten genen uit de cholerabacterie en uit een konijnenvirus. Voor 2007 staat een veldproef op stapel met gg-pharma-erwten.

+ PHARMA-ERWT BEDREIGT 'S WERELDS GROOTSTE COLLECTIE ERWTEN-LANDRASSEN
De Duitse veldproef met gg-pharma-erwten zal plaatsvinden in Gatersleben (Saxonia-Anhalt), vlakbij de genenbank van Gatersleben, waar meer dan 5500 erwtenrassen bewaard worden; de meeste ter wereld. Elk jaar worden honderden daarvan daadwerkelijk verbouwd omdat de kiemkracht van de zaden bij het bewaren langzaam terugloopt. De afstand tussen de pharma-erwten en de velden van de genenbank is maar 500 meter.

+ SCHANDAAL: BELASTINGGELD VERKWIST AAN NIET WERKENDE GG-ERWT
De pharma-erwten van de Duitse veldproeven zijn ontwikkeld door de het Oost-Duitse biotechbedrijf Novoplant dat daarvoor een miljoen Euro belastinggeld opmaakte.
De erwten bevatten genen uit muizen die antilichamen zouden maken tegen maag-darminfecties bij varkens. Maar een voedingsproef liet ôgeen enkel positief effect op het infectieprocesö zien door de gg-erwten. Bij het indienen van de aanvraag voor de veldproeven heeft Novoplant dit resultaat achtergehouden.

+ ACTIE: TEKEN TEGEN DIT PHARMA-GEWAS
Een vereniging van verontruste wetenschappers, de Union of Concerned Scientists (UCS), heeft een petitie, beleidsstuk, database en documenten met veelgestelde vragen over pharma-gewassen staan op hun nieuwe website:
http://www.ProtectOurFood.org

------------------------------------------------------------
MISLUKTE GGO'S
------------------------------------------------------------

+ ONDERZOEK: Bt KATOEN MISLUKT IN VIDARBHA
Een nieuwe studie naar de introductie van Bt katoen in Vidarbha (India), waar meer boeren dan waar ook in India gg-katoen hebben uitgeprobeerd, bevestigd dat het mislukt is. Het onderzoek laat zien dat 70 procent van de kleine boeren hun land zijn kwijtgeraakt omdat ze hun leningen niet meer terug konden betalen.

+ MINISTER COMPENSEERT BOEREN MET GELD MONSANTO
Minister van landbouw voor Tamil Nadu Veerapandi S. Arumugam heeft 996 boeren gecompenseerd voor de schade die ze opgelopen hebben door het gebruik van Monsanto-Mahyco's gg-Bt-katoenzaad. GM Bt cotton seeds. Het zaadbedrijf bood een compensatie aan van omgerekend ca. 21.000 Euro per hectare.

+ GOEDKOPE LANDBOUW KAN REDDING ZIJN INDIASE BOEREN
Landbouw met lage kosten kan boeren weer uit de problemen te helpen, zegt een hogere ambtenaar van Maharashtra. Hij denkt dat de promotie van dure landbouwmethoden, waaronder Bt-katoen, de boeren in de problemen heeft gebracht. In de laatste 20 maanden hebben 1500 boeren in vijf districten van westelijk Vidarbha uit wanhoop zelfmoord gepleegd.

------------------------------------------------------------
BEDRIJFSOVERNAMES
------------------------------------------------------------

+ ZWARTE BOEREN BOOS OVER OVERNAME MONSANTO
Een nationale vertegenwoordiging van zwarte boeren in de VS zegt dat een aangekondigde fusie tussen Monsanto en Delta and Pine Land een monopolie zal creŰren waardoor zwarte boeren werkloos zullen worden. De National Black Farmers Association vertegenwoordigd 80.000 leden, met name kleine plantagehouders.

+ FUSIE MONSANTO BEDREIGT BIOLOGISCHE KATOEN
Het kan moeilijker worden om aan biologische katoen te komen als de fusie tussen Monsanto en Delta and Pine Land doorgaat. Door een toename aan gg-katoenvariŰteiten neemt het risico toe dat biologische en gangbare katoen besmet zal worden. De fusie kan ook een nog sneller oplopende zaadprijs veroorzaken. Daarnaast bezit Delta and Pine samen met de USDA eigen patenten voor de controversiŰle Terminator-technologie.

------------------------------------------------------------
BIOBRANDSTOFFEN
------------------------------------------------------------

+ WELDOENERS BIOTECHONDERZOEK: DE MACHT VAN HET GROTE GELD EN SLECHTE IDEE╦N
British Petroleum heeft stelt 500 miljoen dollar onderzoeksgeld beschikbaar aan UC Berkeley, Lawrence Berkeley National Laboratory en de University of Illinois om nieuwe energiebronnen te ontwikkelen: met name voor biotechnologie om gewassen voor biobrandstoffen te ontwikkelen. De wetenschappers die een enorme invloed op de onderzoeksagenda van de universiteit hebben vergeten te zeggen dat de biobrandstoffen nooit genoeg zullen zijn voor onze energiebehoefte, dat het niet goedkoop zal zijn en ook niet milieuvriendelijk.

+ BIOBRANDSTOFFEN: FEITEN EN FICTIE
George W. Bush gebruikte zijn zevende State of the Union Address om te vertellen dat ethanol De Oplossing is tegen de olie-afhankelijkheid. De gentechindustrie is dolblij met de enorme toename in de vraag naar ma´s om om te zetten in ethanol. Maar zoals onderzoeksdirecteur Darrin Qualman van het NFU aangeeft in zijn briljante artikel; "Biodiesel en ethanol zijn niet genoeg voor deze beschaving":
http://www.cjly.net/deconstructingdinner/uf_january_2007.pdf
In een artikel in The Ecologist schrijft Mark Anslow wat er mis is met de claims over biobrandstoffen:

+ GGOs EN DE BIOBRANDSTOFSTRATEGIE VAN ZUID AFRIKA
Een hoogst informatief verslag over de biobrandstofstrategie van Zuid Afrika:

+ ACTIE: ROEP EU OP AF TE ZIEN VAN BIOBRANDSTOFDOELSTELLINGEN
Teken alstublieft de open brief waarin de EU wordt gevraagd om geen vaste doelen te stellen voor biobrandstoffen in Europa.

------------------------------------------------------------
CRIMINELE CORPORATIES
------------------------------------------------------------

+ MONSANTO STORTTE CHEMISCH AFVAL IN VK
Er is bewijs opgedoken dat Monsanto duizenden tonnen zwaar giftig afval heeft gedumpt op Britse stortplaatsen, waaronder PCB's en resten van Agent Orange, wetend dat hun chemicaliŰn schade zouden opleveren voor de natuur en de bevolking.

+ INDIA: CORRUPTIE BIJ DOW
GGO en chemie-gigant Dow zal 325,000 dollar boete betalen als straf voor het omkopen van Indiase regelgevers.

+ BOER: MONSANTO VERNIETIGT CANADEES PLATTELAND
GGO's vernietigen onze gezondheid, het milieu en de sociale structuur van het Canadese platteland, zegt Percy Schmeiser, de Canadese boer die opkomt voor de rechten van boeren. Monsanto's 'biotechpolitie' controleert of boeren niet stiekem gg-gewassen verbouwen, op grond van tips van buren die van hun contract moeten klikken. De beschuldigde boeren vragen zich vervolgens af wie hen beschuldigd heeft, wat leidt tot 'het verdwijnen van de sociale samenhang op het platteland'.

------------------------------------------------------------
GENETISCHE BESMETTING
------------------------------------------------------------

+ GG BESMETTING IN KOEWEIT
Greenpeace heeft testresultaten naar buiten laten komen waaruit blijkt dat dat er gg-ma´s verwerkt was in voedselproducten die vanuit de VS werden ge´mporteerd in het Midden Oosten.

+ GG-RIJST-INDUSTRIE FLINK IN PROBLEMEN DOOR WERELDWIJDE BOYCOTT
41 van 's werelds grootste rijstexporteurs, -verwerkers en -tussenhandelaren hebben verklaringen doen uitgaan dat ze gg-vrij zullen blijven. Dit volgt op het grote besmettingsincident in 2006, toen de wereldrijstvoorziening besmet was met experimentele, niet toegelaten gg-rijst van Bayer.

+ RIJSTBOEREN VS TREKKEN STREEP IN HET ZAND
De rijstproducenten van California (RPC) hebben een marktonderzoek vrijgegeven dat aangeeft hoe sterk de weerstand is tegen gg-rijst in de belangrijkste exportbestemmingen. RPC wil niet alleen een verbod op het in het vrije veld verbouwen van commerciŰle gg-rijst, maar op elke rijst buiten het lab.

------------------------------------------------------------
GG-AARDAPPELEN IN VK
------------------------------------------------------------

+ BASF KONDIGT VERVOLG VELDPROEVEN MET GG-PIEPERS
BASF kondigt aan opnieuw veldproeven te willen doen in het Verenigd Koninkrijk met gg-aardappels die resistent zijn tegen fytoftora (aardappelziekte). Het heeft vergunningen aangevraagd voor verschillende locaties. Schattingen van de schade door aardappelziekte in het VK lopen uiteen van 50 miljoen Britse ponden per jaar volgens BASF tot 3 miljoen volgens de British Potato Council
Nog veel meer info op:

------------------------------------------------------------
GM HYPE
------------------------------------------------------------

+ REDEN SUCCES Bt KATOEN IN INDIA
In het vorige overzicht noemden we de studie al die aangaf dat de Indiase boeren Bt katoen niet snel accepteerden na nauwkeurig testen en vergelijken, maar dat het meer lijkt op een hype 

Er is duidelijk bewijs voor dat dit soort kuddegedrag ook gevolgen heeft voor het verspreiden van GMO-gewassen in landen zoals de VS.

+ GAAT OEGANDA AAN DE GG-BANANEN?
In "The East African" beweert Geoffrey Arinaitwe dat Oeganda binnenkort een ziekte- en plaagresistente zoete gg-banaan kan verbouwen. Arinaitwe, de Oegandese wetenschapper die de gg-banaan uit het artikel ontwikkeld heeft, maakt deel uit van een in BelgiŰ gebaseerde groep die al meerdere keren probeerde om gg-bananen te hypen (de banaan zou op uitsterven staan), maar elke keer werden hun stellingen vakkundig ontmaskerd.

+ MEXICO'S MAISCRISIS UITGEBUIT DOOR GENTECHLOBBY
De ma´sprijs in Mexico is sterk gestegen, tot het hoogste niveau in tien jaar. Een belangrijke oorzaak is een groeiende vraag naar ma´s uit de VS, waar ze er ethanol van maken (voor gebruik als biobrandstof). De crisis die de prijsstijging veroorzaakt wordt nu door de gentechlobby aangegrepen om gg-ma´s in Mexico te introduceren: zo zou de productie gered kunnen worden. Maar uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) blijkt helemaal niet dat de productie door gg-ma´s toegenomen is. Sterker nog, uit de cijfers kan afgeleid worden dat de productie daalt! Ook laten de USDA-gegevens zien dat gg-ma´s-boeren het economisch minder goed deden.

+ MEXICO: BIOTECH-REUS DWINGT BOEREN GG-ZAAD TE KOPEN
In een stuk in CounterPunch staat dat de sterk gestegen prijs van (van ma´s gemaakte) tortillas leidt tot versterkte import van gg-ma´s uit de VS. Een deel van deze ma´s zal ondanks het overheidsverbod op gg-ma´s gebruikt worden als zaaizaad, ondanks het overheidsverbod op het verbouwen van gg-ma´s. .
Noot vertaler: Mexico ligt in het gebied waar de ma´splant oorspronkelijk vandaan komt. Er is ook veel genetische diversiteit onder ma´srassen. Voor het behoud van een 'schone' voorraad aan ma´smateriaal zou het verstandig zijn om hier geen gg-varianten te verbouwen.

------------------------------------------------------------
GEKLOONDE DIEREN
------------------------------------------------------------

+ KLONEN NOG STEEDS NIET AFGELEERD
Op 14 februari was het precies 4 jaar geleden dat het schaap Dolly, het eerste gekloonde zoogdier, vroegtijdig overleed. Nog steeds wordt er aangedrongen op klonen, schrijft Jonathan Matthews van GM Watch in een artikel voor het tijdschrift The Ecologist.

+ BEN & JERRY'S SLUIT ZICH AAN BIJ PROTESTEN
IJsproducent Ben & Jerry's sluit zich aan bij een stoet van meer dan 100 als koe verklede demonstranten die in Washington DC protesteren tegen het klonen van landbouwhuisdieren.

+ VEEDESKUNDIGE TEGEN KLONEN VAN VOEDSELBRONNEN

------------------------------------------------------------
GG-MENSEN (nieuw!)
------------------------------------------------------------

+ STOP MENSELIJKE GG-EMBRYOS!
Na 25 jaar gesleutel aan planten en dieren zijn wetenschappers nu klaar voor de grote stap: het genetisch manipuleren van menselijke embryos. In december kregen ze het groene licht van de Britse overheid, die daar in maart een wetsvoorstel vrij zal geven. Dit zal de eerste keer zijn dat een overheid toestemming geeft voor genetisch manipuleren bij menselijke embryos.
Dit is een belangrijk moment, en we roepen iedereen op de Britse regering te laten weten dat genetische manipulatie bij mensen onacceptabel is.
Als we dit niet tegenhouden vinden we onszelf over tien jaar terug in een wereld van ôconsumenten-eugeneticaö.

------------------------------------------------------------
QUOTES VAN DE MAAND
------------------------------------------------------------

+ DE MISSELIJKSTE QUOTE
Rijstboeren in de VS hebben dankzij de biotechnologiebedrijven hun ergste crisis ooit doorgemaakt. Die bedrijven hebben geen bereidheid getoond om verantwoordelijkheid te nemen voor de grote financiele schade die hun veldproeven hebben veroorzaakt. Dit is de Indiase rijstboeren niet ontgaan. Zij willen nu hun bedrijfstak beschermen tegen dergelijke schade door veldproeven met gg-rijst in India te stoppen. Soms door het gewas in brand te steken.
Maar in een interview in een Indiase krant zegt Clive James, de voorzitter van de door de industrie gesteunde groep ISAA, dat critici van gg-gewassen 'egoistische mensen' zijn. Op de vraag van de interviewer wat hij vond van het verbranden van veldproeven zegt deze man, die de krant ôde stem van de wereldwijde gentechgewasindustrieö noemt, dat deze mensen ôaan de fanatiek kantö lijken te zijn ôze hebben gewelddadige denkwijzenö.

+ GM LOST HONGER INDIA NIET OP
Devinder Sharma: "Tussen 2001 en 2003 had India een graanoverschot van 65 milljoen ton tarwe en rijst. Als je de zakken graan op elkaar kon leggen kon je naar de maan lopen en terug: zo veel voedsel ligt er in India. Toch leden 320 miljoen mensen honger. Laat het duidelijk zijn, heel erg duidelijk: kennelijk is niemand ge´nteresseerd in het oplossen van het hongerprobleem."
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6338377.stm

+ PAS OP VOOR DE BIOTECH-AMBASSADEURS
Uit een stuk van Damien Morris: "De technieken die de gentechlobby gebruikt worden netjes opgesomd in het boek Genetically Modified Language van Guy Cook, professor in taal en educatie aan de Open University. Kort samengevat laat Cook zien dat de gentechlobby het beeld schetst van een volgzaam, onwetend, door emoties geleid publiek dat wordt blootgesteld aan media die onder de controle staan van organisaties die bestaan uit extremisten, terroristen, of zelfs gewetenloze sensatiezoekers die zo proberen meer geld en meer leden te krijgen.
De wijze en welwillende voorstanders van gentechnologie daarentegen rest dan de taak om het zwakbegaafde volk te vertellen hoe het wel zit, en dat de waarheid hen zal leiden naar een wonderbare toekomst."

------------------------------------------------------------
Verklaring van enkele veelgebruikte termen (toegevoegd door de vertalers)
------------------------------------------------------------


Agrochemische industrie - producenten van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen

Bt-gewassen - planten waarin genen gebaseerd op genen uit de bacterie 'Bacillus thuringiensis' zijn ingebouwd waardoor deze planten continu gif aanmaken die ze beschermd tegen insectenvraat.

Co-existentie - het naast elkaar kunnen bestaan, in dit geval van biologische en gangbare landbouw naast genetisch gemanipuleerde gewassen

Contaminatie of besmetting: in deze context het in andere producten terechtkomen van genetisch gemanipuleerd materiaal, bijvoorbeeld de genen door het bestuiven van andere planten, of variŰteiten doordat GGO's terechtkomen tussen gangbaar zaad, of gewoon gg-producten tussen geoogste gangbare producten.
Bij het vertalen is gekozen voor het woord besmetting.

GG, GGO en GM - Genetisch Gemodificeerd, Genetisch Gemodificeerd Organisme en Genetische Modificatie. Genetische manipulatie is het actief wijzigen van het erfelijk materiaal, doorgaans door het inbrengen van extra genen. Het is onder voorstanders van GM gebruikelijk om de term "genetische modificatie" te gebruiken, wij kiezen voor "genetische manipulatie", dat is duidelijk.
Het resulterende organisme wordt ook wel transgeen genoemd, of recombinant.

Gemodificeerd zetmeel - als er 'gemodificeerd zetmeel' op een ingrediŰntenlijst staat betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat er sprake is van genetische manipulatie. Modificeren betekent 'wijzigen, aanpassen', het gaat doorgaans om een chemische bewerkingen of bewerkingen met enzymen (die op hun beurt wel gemaakt kunnen zijn met GGO's) om de eigenschappen van het zetmeel te veranderen.

Hybriden ľ variŰteit waarbij de zaden gewonnen worden door kruising van twee verschillende ouderrassen. Doorgaans is hierdoor de productie hoger. Nadeel voor de boer is dat hij het zaad niet kan bewaren omdat het zaad in de volgende generatie niet meer dezelfde eigenschappen heeft. En dat is tegelijk het voordeel voor de zaadleverancier.

Marker Assisted Breeding - bestaande techniek om gerichter te veredelen door na te gaan welk gen of welke genen men wil selecteren, en met moleculaire technieken na te gaan in welke nakomelingen de gewenste genen aanwezig zijn. Er wordt niet actief ingegrepen in de genen, alleen gerichter geselecteerd.

Pharming- het in GG gewassen produceren van stoffen voor medisch gebruik. Samentrekking van de woorden PHARMaceuticals en fARMING.

 

+ MONSANTO'S ROUNDUP IS VERGIFTIG
In a study in Ontario, Canada, exposure of male farmers to glyphosate-based herbicides was associated with an increase in miscarriage and premature birth in farm families. In een studie in Ontario, Canada, de blootstelling van de mannelijke boeren te glyfosaat gebaseerde herbiciden werd geassocieerd met een verhoging van de miskraam en vroeggeboorte in boerengezinnen. Seeking an explanation for these pregnancy-related problems, researchers at France's Universite de Caen investigated the effects of the full Roundup formulation and glyphosate alone on cultured human placental cells [EHP 113:716-720]. Op zoek naar een verklaring voor deze zwangerschap gerelateerde problemen, onderzoekers in Frankrijk de Universite de Caen onderzocht de effecten van het volledige Roundup formulering en glyfosaat alleen op gekweekte menselijke placenta-cellen [EHP 113:716-720]. The herbicide, they found, killed the cells at concentrations far below those used in agricultural practice. De herbicide, vonden ze, vermoordde de cellen in concentraties ver beneden die worden gebruikt in de landbouw. Surprisingly, they also found that Roundup was at least twice as toxic as glyphosate alone. Verrassend, maar ook geconstateerd dat Roundup was minstens twee keer zo giftig als glyfosaat alleen.
http://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=5667

Meer GGO informatie op  GGO link 2, GGO link 3 en plaatsen van aanplant.