Bits and Bees, BIJna alles over bijen en wat er BIJ komt kijken!.

Pollenanalyse, een overzicht

De laboratorium methode:

Met de laboratorium methode kan men zeer nauwkeurig het totale gehalte aan pollen in honing bepalen. Verdunning en toevoegingen dienen dan ook zeer nauwkeurig te worden uitgevoerd. 10 gram honing wordt opgelost in 20ml demiwater en een centrifugeerbuisje. In de centrifuge met een 2200 omw/min en gedurende 10 minuten worden de pollen eruit gecentrifugeerd. De vloeistof wordt dan in een keer afgegoten en dan nogmaals met 10ml wederom 10 minuten in de centrifuge gezet. Na het weer afgieten blijft dit dan 15 minuten staan. Eventueel met gekleurde glycerinegelatine kan de restdruppel op een objectglaasje worden aangebracht voor microscopisch onderzoek.

 

Met een centrifuge zijn betere resultaten te behalen.

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht Pollenanalyse.

De imkermethode.

 

Informatie, links, bronnen en verwijzingen:

      De foto's zijn genomen door Hans Hoogendoorn bij de vereniging Eelde-Paterswolde.

Een unieke avond gepresenteerd door Prof. Theo Elzinga.

De buisjes met honing worden zorgvuldig gevuld en gewogen om geen turbulentie in de centrifuge te krijgen. Imkers zorgen er ook voor dat te slingeren honingramen van gelijk gewicht zijn om trillingen te voorkomen.

Met de professionele apparatuur en de kaarten erbij waren sommige pollen te onderscheiden.

Na het maken van de preparaten kon men naar hartelust zoeken onder deskundig toezicht, en trachten de pollen te benoemen, en dat is niet eenvoudig!

 

 Al meer dan 10 jaar kwaliteitsbewaking van vloeibaar Goud!

 

Informatie of aanvullingen??: 

Stuur een Beemeel!